PMD menawarkan Pengajian Diploma Mutawwif buat para graduan dan belia yang ingin menceburi bidang ini
walaupun anda masih belum mempunyai pengalaman di dalam dunia kerjaya.

Anda sedang mencari peluang membina karier dengan kemahiran atau kelayakan akademik yang telah anda miliki? Tahniah jika anda telah berjaya.

Tetapi jika anda masih belum lagi mendapat kerjaya idaman kerana persaingan yang sangat sengit, bagaimana jika anda fikirkan tentang tawaran yang kami akan tawarkan ini. Ya! Peluang membina karier sebagai mutawwif professional dengan

Diploma pengajian mutawwif ini adalah untuk membantu golongan-golongan seperti:

Diploma pengajian mutawwif ini adalah untuk membantu golongan-golongan seperti:

Lepasan tahfiz/sekolah pondok:

Para graduan dan belia lepasan tahfiz/sekolah pondok yang berminat untuk menceburi bidang mutawwif anda amat dialu-alukan sertai kami.

Berjiwa Islamik:

Anda berminat untuk mendalami serta berkongsi sirah para rasul dan anbiya bersama orang lain? Jurusan mutawwif ini ialah ruang anda untuk mempelajari sirah dengan lebih baik.

Meminati Pelancongan:

Jurusan mutawwif ini melibatkan aktiviti pelancongan sambil mempelajari ilmu duniawi dan akhirat. Manfaatkan jurusan ini untuk tingkatkan amalan ibadah kepadaNya.

SIAPAKAH KAMI?

Professional Mutawwif Development (PMD) merupakan sebuah syarikat bumiputera yang ditubuhkan pada 16 October 2019. Sepanjang waktu operasi kami dalam masa singkat ini, kami telah berjaya mengendalikan pengajian diploma mutawwif untuk 600 pelajar di universiti awam di Malaysia. 

Penubuhan PMD adalah berlandaskan satu matlamat yang kukuh iaitu untuk memperkasakan bidang pendidikan dan pengiktirafan kerjaya seorang Mutawwif. Untuk itu, kami menyediakan modul khas yang telah mendapat pengiktirafan daripada Jabatan Pembangunan Kemahiran (JPK). Ia sangat berpatutan untuk melahirkan golongan mutawwif yang mahir di Malaysia dan luar negara. 

Selain itu, kami juga merupakan penerbit program realiti TV Manhajj Mutawwif “Pencarian Mutawwif Terunggul” di siaran Astro Oasis dan Maya HD. 

DAFTAR DENGAN KAMI SEKARANG

PENCAPAIAN DI PROFESSIONAL MUTAWWIF DEVELOPMENT

Mari membina karier sebagai Mutawwif Professional & Muslim Tour Leader bersama kami. Kami menyediakan jurusan Diploma yang diiktiraf di peringkat antarabangsa dan yang pertama di dunia.

Pencapaian
1600
Pelajar berjaya
Didaftarkan
16
Usahasama
Bersama institusi
39
Tenaga
Pengajar
17
Anugerah
Pengiktirafan

Pengambilan untuk sesi 2023 kini telah dibuka!

MARI SERTAI PENGAJIAN DIPLOMA MUTAWWIF BERSAMA PMD

Tahukah anda bahawa diploma mutawwif daripada PMD ini memberikan kelebihan yang berganda kepada anda? Anda berpeluang untuk meneruskan pengajian seterusnya memiliki kerjaya yang beriktiraf di peringkat Malaysia dan luar negara.

Kenapa Semakin Ramai Memilih

Bidang Mutawwif Professional

Persaingan bagi mendapatkan tempat dan membina karier pada hari ini adalah satu cabaran yang hebat dan harus dihadapi khususnya oleh para lepasan graduan dan belia.

Persaingan ini memerlukan anda untuk memilih sebuah bidang atau industri yang kurang persaingan tetapi pada masa yang sama menjanjikan karier yang lebih menjamin masa depan. Atas sebab tersebut maka semakin ramai yang memilih untuk menceburi bidang mutawwif. Rebutlah peluang ini sekarang!

  • Tenaga pengajar di PMD berpengalaman dalam bidang pentadbiran pengurusan dan pelancongan.
  • Melahirkan profesional mutawwif yang berkaliber.
  • Sebuah kerjaya yang sangat menarik. Sambil melancong dapat menimba ilmu pengetahuan baru.
  • Dapat membina skill komunikasi dengan lebih baik .

Rakan Usahasama

Pengiktirafan Peringkat Antarabangsa

Pengajian Diploma yang ditawarkan telah mendapat pengiktirafan daripada Kementerian Pelajaran Malaysia, Jabatan Pembangunan Kemahiran dan universiti awam dan swasta di Malaysia

Meluaskan Peluang Kerjaya

Membuka peluang pekerjaan profesional yang berpotensi tinggi di dalam industri pelancongan berkonsepkan ibadah. Peluang pasaran kerjaya yang sangat luas dengan jumlah persaingan yang sangat rendah.

Pinjaman Pendidikan Disediakan

Yuran pengajian akan kami uruskan melalui bantuan pinjaman pendidikan daripada perbadanan tabung pembangunan kemahiran dan anda juga boleh memohon bantuan dari badan-badan korporat seperti baitulmal atau yayasan negeri. (sebarang kelulusan tertakluk kepada pemberi pinjaman atau bantuan)

Pengiktirafan Peringkat Antarabangsa
Meluaskan Peluang Kerjaya
Pinjaman Pendidikan Disediakan

Tentang Kami

Professional Mutawwif Development International College (PMDIC)

Penerbit program realiti TV Manhajj Mutawwif “Pencarian Mutawwif Terunggul” di Astro Oasis dan Maya HD

Lebih dikenali sebagai PMDSB, kami merupakan sebuah syarikat milik bumiputera yang ditubuhkan pada 16 Oktober 2019. Antara tujuan utama penubuhan syarikat ini adalah untuk membolehkan pemerkasaan Pendidikan dan Pengiktirafan kerjaya Mutawwif.

Kami membangunkan modul khas yang telah mendapat pengiktirafan oleh Jabatan Pembangunan Kemahiran (JPK) bagi mendapatkan pengiktirafan kerjaya Mutawwif diperingkat antarabangsa.

Kami berpengalaman dalam mengendalikan kursus mutawwif professional antaranya yang melibatkan 600 pelajar universiti awam di seluruh negara bagi melahirkan Mutawwif dan Mutawwifah dikalangan graduan.

Himpunan

Soalan Lazim

2 tahun pengajian di tambah dengan 4 bulan praktikal di travel agensi

Tidak. Diploma akan dikeluarkan oleh Jabatan Pembangunan Kemahiran di bawah Kementerian Sumber Manusia (KSM).

Diploma dikeluarkan oleh Kerajaan Malaysia di bawah Jabatan Sumber Manusia. Sila rujuk kepada Contoh Diploma. Program ini dikendalikan oleh Pusat Bertauliah Professional Mutawwif Development International College (PMDIC) yang berdaftar di bawah JPK dan fasilliti disediakan oleh universiti awam

Boleh memohon pinjaman PTPK untuk pembiayaan program. Untuk sara diri, boleh memohon Baitulmal atau Yayasan Negeri masing-masing.

Permohonan pinjaman PTPK akan dilakukan oleh pihak PMDIC

Boleh. Pelajar perlu melalui proses pembatalan yang telah ditetapkan oleh pihak JPK. Pelajar hanya boleh mendaftar di tempat yang baru setelah nama dikeluarkan oleh JPK dari sistem dan pelajar perlu membayar yuran pendaftaran yang baru.

Layak tetapi perlu lulus proses saringan dari Bahagian Pengambilan Pelajar, PMDIC

Ya, anda masih layak tetapi perlu melalui tapisan yang ditetapkan.

Boleh, tetapi pelajar perlu melangsaikan semua yuran yang tertunggak sekiranya masih belum menerima pinjaman PTPK.

Sesi pengajian akan dlaksanakan di universiti awam atau kolej yang telah menjalinkan usahasama dengan PMDSB

Barisan Pensyarah

Berkaliber dan Berpengalaman Luas

Borang Pendaftaran

Email

admin@pmdic.edu.my

Waktu Pejabat

Isn. - Jum. 08AM - 17PM

Telephone

(+60) 11-5915 9009